Tipuri de artrita

Published on

Artrita este una dintre bolile care afecteaza femeile din ce in ce mai mult, asta nu inseamna ca doar ele sufera de aceasta afectiune, ci doar ca ele sunt mai predispuse bolii. Specialistii spun ca lipsa unei alimentatii sanatoase, a sportului precum si continua schimbare a modului de viata au dus la aparitia acestei boli. Conform unui studiu 85-90% din cazurile de artrita sunt declansate de alimente.

Artrita este o bola care afecteaza in linii mari incheieturile mainilor, coloana vertebrala si genunchii. Aceasta este caracterizata de inflamatie articulara, care este insotita de dureri, tumefactii, limitarea functiei articulatiilor implicate, temperatura locala crescuta, precum si inrosirea tegumentelor periarticulare.

Dupa modul in care evolueaza exista doua tipuri de artrite: acute si cornice. Cele acute au un debut brusc si o evolutie de pana la 6 saptamani, iar cele cronice sunt cele cu o evolutie de peste 6 saptamani. In cadrul artritei cronice este inclus grupul celor precoce, care au o evolutie de pana la 3 ani si pot fi tratate din punct de vedere terepeutic.

Cele mai cunoscute tipuri de artrita sunt:

  • Osteoartrita (artroza) – degradarea cartilajului si osului subcondral, la nivelul ueni articulatii care implica, adesea, articulatii situate la nivelul soldului si al genunchilor
  • Artrita reumatoida – inflamatia prezenta distruge progresiv structurile articulare
  • Artrita gutoasa – acumularea de acid uric in articulatii
  • Artrita infectioasa – cauzata de bacterii, mycoplasma, virusi, paraziti, etc
  • Artrita idiopatica juvenila – intalnita la copii
  • Spondilartrita – sunt afectate entezemele (structuri prin care ligamentele si tendoanele se ataseaza de oase) si afecteaza in mod direct coloana vertebrala.

Primele semne ale bolii sunt durerile situate la nivelul genunchilor, care devin din ce in ce mai suparatoare atunci cand petreceti mai mult timp pe un scaun si va ridicati brusc.

Specific bolilor de acest tip este faptul ca elementele genetice joaca un rol important, mai ales in cazul femeilor tinere. Femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 ani sufera mai des de artrita reumatoida, iar cele cu varsta situata peste 40 ani sufera de artroza.

Exista din ce in ce mai multe cazuri de artrita juvenila, insa acestea nu sunt diagnosticate la timp deoarece specialistii nu stiu cu exactitate cauzele care provoaca aparitia acestei boli la o varsta atat de frageda. Doctorii iau in calcul abia dupa mai multe tipuri de investigatii faptul ca un copil ar putea suferi de o asemenea afectiune.

Una dintre simptomele bolii este este reprezentata de durerile situate la nivelul incheieturilor. Durerea aparuta dupa mai multe ore de stat pe scaun sau cea prezenta in momentul urcarii scarilor pot fi alte semen ale artritei.

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post